Zara inaugurates a flagship store in the heart of Barcelona with a space stretching more than 3,600m2

The new Zara store occupies a building designed in 1931 as the Barcelona head office of Banco de Bilbao by Basque architect Eugenio Pedro Cendoya, also responsible for the Montjuïc National Palace, built to accommodate the World Fair celebrated in the city in 1929.

The architectural plans devised for this new store, spearheaded by Coruña-based architect Elsa Urquijo, focused on preserving the former bank's original architectural treasures such as its impressive glass dome, the atrium flanked by columns and decked with the marble floors characteristic of the public buildings of the time and the murals decorating the pedestrian staircase. The interior is dominated by a pale colour palette and textures that tone down the spaces. The layout of the store fittings was articulated around free-standing units in neutral tones that place the spotlight on the brand's collections and the building's impressiveness.

The result is a diaphanous and uncluttered retail space with a ground floor open to the city and two upper floors demarcated by the majestic central space that is visible from anywhere in the store, bathed at all times by the daylight filtered in through its glass dome.

Eco-efficient store

In keeping with Inditex's Environmental Plan, the new store has been built to the most stringent green building standards, these sustainability criteria applying to its actual construction as well as ongoing operation and usage. Over half of Inditex's worldwide store base is now eco-efficient, implying electricity and water savings of 30% and 40% with respect to conventional stores, respectively.